Bliny ziemniaczane nadziewane grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
Składniki:
Bliny:
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- sól, pieprz
- pół szklanki mąki
- olej do smażenia
Sos:
- szczypiorek
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia cebuli. Wrzuć ją na patelnię. Potem dodaj do niej masło.
Część tej cebuli odłóż do miseczki, aby potem użyć jej do ciasta na placki.
Do drugiej części dodaj pokrojone kurki. Dołóż posiekany majeranek i tymianek. Wszystko wymieszaj. Posól i popieprz.
Następnie zetrzyj ziemniaki. Dodaj jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
Na dobrze rozgrzanym oleju usmaż placki. Na wierz placka nałóż porcję farszu i przykryj drugą warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki obracaj podczas smażenia.
Przygotuj sos. Pokrój szczypiorek, dodaj kwaśną śmietanę i sól. Wymieszaj.
Bliny podawaj z sosem. Smacznego!
Część tej cebuli odłóż do miseczki, aby potem użyć jej do ciasta na placki.
Do drugiej części dodaj pokrojone kurki. Dołóż posiekany majeranek i tymianek. Wszystko wymieszaj. Posól i popieprz.
Następnie zetrzyj ziemniaki. Dodaj jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
Na dobrze rozgrzanym oleju usmaż placki. Na wierz placka nałóż porcję farszu i przykryj drugą warstwą ciasta ziemniaczanego. Placki obracaj podczas smażenia.
Przygotuj sos. Pokrój szczypiorek, dodaj kwaśną śmietanę i sól. Wymieszaj.
Bliny podawaj z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W