Placki z jabłkami

Placki z jabłkami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 750 ml zsiadłego mleka (ew. kefiru)
  • 3-4 jaja
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie ½ łyżeczki sody
  • ok. 750 g mąki pszennej
  • 2-3 duże jabłka
  • 1 płaska łyżeczka pasty z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do wysokiej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jaja, szczyptę soli i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy część mąki wraz z proszkiem i ew. sodą. Miksujemy i ponownie przesiewamy mąkę. Nie dajemy całej mąki na raz, lepiej stopniowo ją dosypywać, może jej wyjść więcej niż w przepisie. Musimy uzyskać ciasto znacznie gęstsze od ciasta naleśnikowego.

Na koniec ścieramy jabłka na tarce o najmniejszych oczkach, bezpośrednio do ciasta. Sok z jabłek znacznie rozrzedzi masę, stąd dodajemy je stopniowo. Musimy uzyskać ciasto, które z łatwością da się nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Nie za gęste (bo placki będą zbyt mączne i suche po usmażeniu), ale też niezbyt luźne, bo będą trudne do obracania na patelni i nie będą zachowywały kształtu.

Smażymy partiami, wylewając na rozgrzany olej na patelni, po 2-3 minut z każdej strony. Odwracamy je jak tylko nabiorą ładnego lekko brązowego koloru. Układamy na talerzach i podajemy posypane dużą ilością cukru. Najlepiej smakują prosto z patelni.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA