Placki z jabłkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 750 ml zsiadłego mleka (ew. kefiru)
- 3-4 jaja
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie ½ łyżeczki sody
- ok. 750 g mąki pszennej
- 2-3 duże jabłka
- 1 płaska łyżeczka pasty z wanilii
- olej do smażenia
- cukier do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jaja, szczyptę soli i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy część mąki wraz z proszkiem i ew. sodą. Miksujemy i ponownie przesiewamy mąkę. Nie dajemy całej mąki na raz, lepiej stopniowo ją dosypywać, może jej wyjść więcej niż w przepisie. Musimy uzyskać ciasto znacznie gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Na koniec ścieramy jabłka na tarce o najmniejszych oczkach, bezpośrednio do ciasta. Sok z jabłek znacznie rozrzedzi masę, stąd dodajemy je stopniowo. Musimy uzyskać ciasto, które z łatwością da się nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Nie za gęste (bo placki będą zbyt mączne i suche po usmażeniu), ale też niezbyt luźne, bo będą trudne do obracania na patelni i nie będą zachowywały kształtu.
Smażymy partiami, wylewając na rozgrzany olej na patelni, po 2-3 minut z każdej strony. Odwracamy je jak tylko nabiorą ładnego lekko brązowego koloru. Układamy na talerzach i podajemy posypane dużą ilością cukru. Najlepiej smakują prosto z patelni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź