Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie z goździkami oraz ziemniaki gotowane w mleku, ubijane z koprem i tymiankiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g wątróbki cielęcej
- 1 jabłko słodkie
- 2 cebule szalotki
- kilka goździków
- jedna gwiazdka anyżu
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, pasuje też Porto
- 2 łyżki masła
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 litr mleka
- łyżka posiekanego kopru
- 5 gałązek tymianku obranego z łodygi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy korzenne i wątróbkę. Obsmażyć z obu stron (ok. 5 minut). Jabłka pokroić w ćwiartki, dodać na patelnię, podsmażyć chwilę, zalać winem. Poczekać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.
Podawać z wątróbką.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.
Podawać z wątróbką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W