Tarta z wątróbkami i plastrami ziemniaków zapiekana ze śmietaną i estragonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby
Składniki:
- ciasto:
- 300 g mąka
- 200 g masła
- jajko
- farsz:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków cherry
- 2 łyżki masła
- garść kaparów
- mała garść suszonej żurawiny
- kilka listków estragonu
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5 ziemniaków
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, masło i jajko przesiekaj, aż składniki się połączą. Staraj się nie ogrzewać ciasta dłońmi, aby masło się nie roztopiło. Ciasto zagnieć. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę. Do podduszonej cebuli dodaj wątróbki. Dodaj małą garść suszonej żurawiny, kapary i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość podlej białym winem. Dorzuć listki estragonu. Wyłącz ogień i pozostaw wątróbkę, aż wciągnie wszystkie aromaty.
Wyłóż ciastem tartownicę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez 8-10 minut. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Wątróbki odsącz i połącz z pomidorkami. Farsz wyłóż na podpieczoną tarte. Na wierzch ułóż plastry ziemniaków. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.Tartę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę. Do podduszonej cebuli dodaj wątróbki. Dodaj małą garść suszonej żurawiny, kapary i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość podlej białym winem. Dorzuć listki estragonu. Wyłącz ogień i pozostaw wątróbkę, aż wciągnie wszystkie aromaty.
Wyłóż ciastem tartownicę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez 8-10 minut. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Wątróbki odsącz i połącz z pomidorkami. Farsz wyłóż na podpieczoną tarte. Na wierzch ułóż plastry ziemniaków. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.Tartę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W