Cielęcina a la Brillant Savarin
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 plastry cielęciny z udźca
- 3 łyżki masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml wywaru warzywnego
- 300 g obranych pomidorów bez pestek
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Farsz:
- 100 g drobno posiekanej słoniny
- 60 g drobno posiekanych szalotek
- 300 g wątróbek drobiowych
- szczypta tymianku, liść laurowy, sól, pieprz.
Dodatkowo:
- 100 g umytych i oczyszczonych kurek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 drobno posiekana szalotka
- 200 ml śmietanki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurki osączamy, większe sztuki kroimy. Dusimy 5 min na maśle wraz z szalotką, skropione sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Gotujemy na małym ogniu. Słoninę topimy, dodajemy szalotki i wątróbki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, liściem laurowym. Smażymy, ciągle mieszając 5-7 min, odstawiamy. Plaster cielęciny o grubości 2-3 cm smarujemy centymetrową warstwą farszu. Nakładamy połowę kurek. Mięso zwijamy, spinamy igłą. Obsmażamy, przekładamy do rondla, zalewamy winem i wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pomidory. Przykrywamy i dusimy 1 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia potrawę solimy i pieprzymy. Sos odparowujemy. Roladę podajemy pokrojoną w plastry z sosem i resztą grzybów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W