Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną

Steki wołowe z prażonymi jabłkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • czerwony pieprz
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • płatki złota
  • 4 duże jabłka
  • świeży rozmaryn
  • 4-5 łyżek miodu
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2-3 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę gryczaną w proporcji trochę 1:3 ponieważ kasza niepalona potrzebuje więcej wody. Po ugotowaniu do miękkości włóż pod koc, aby nie wystygła. Polędwicę pokrój w plastry, oprósz czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i wstaw do lodówki, aby lekko przeszła aromatem. Nieobrane jabłka pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej, dodaj gałązki rozmarynu i ułóż cząstki jabłek. Po lekkim podsmażeniu zalej miodem i dalej duś na małym ogniu. Uważaj, żeby jabłka się nie rozpadły. Na rozgrzanym oleju usmaż plastry polędwicy z czerwonym pieprzem, po chwilę na każdej stronie. Zdejmij polędwicę z patelni i na tym co pozostało zrób sos. Zalej wszystko mlekiem kokosowym, zagęść mąką kukurydzianą i dopraw sosem sojowym.
Polędwicę udekoruj płatkiem złota, sos polej wokół mięsa. Podawaj z kaszą gryczaną i duszonymi jabłkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA