Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- czerwony pieprz
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- płatki złota
- 4 duże jabłka
- świeży rozmaryn
- 4-5 łyżek miodu
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2-3 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę gryczaną w proporcji trochę 1:3 ponieważ kasza niepalona potrzebuje więcej wody. Po ugotowaniu do miękkości włóż pod koc, aby nie wystygła. Polędwicę pokrój w plastry, oprósz czerwonym pieprzem utłuczonym w moździerzu i wstaw do lodówki, aby lekko przeszła aromatem. Nieobrane jabłka pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej, dodaj gałązki rozmarynu i ułóż cząstki jabłek. Po lekkim podsmażeniu zalej miodem i dalej duś na małym ogniu. Uważaj, żeby jabłka się nie rozpadły. Na rozgrzanym oleju usmaż plastry polędwicy z czerwonym pieprzem, po chwilę na każdej stronie. Zdejmij polędwicę z patelni i na tym co pozostało zrób sos. Zalej wszystko mlekiem kokosowym, zagęść mąką kukurydzianą i dopraw sosem sojowym.
Polędwicę udekoruj płatkiem złota, sos polej wokół mięsa. Podawaj z kaszą gryczaną i duszonymi jabłkami.
Polędwicę udekoruj płatkiem złota, sos polej wokół mięsa. Podawaj z kaszą gryczaną i duszonymi jabłkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W