Czarna zupa śródziemnomorska
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 szklanka czarnej fasoli
- 1 szklanka czarnej soi
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 0,5 selera
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- czarny pieprz w ziarnach i mielony
- cytryna do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę i soję namocz na noc. Cebulę posiekaj i podduś na oliwie w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Do duszenia dodaj liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach. Warzywa obierz i pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do duszącej się cebuli. Wszystko podsmaż do lekkiego zrumienienia. Zalej gorącą wodą i dodaj namoczoną fasolę i soję. Na koniec, kiedy wszystko będzie już miękkie, dodaj soczewicę, dopraw do smaku i gotuj, aż soczewica zmięknie, ale się nie rozpadnie. Do zupy na talerzu można wkropić trochę cytryny dla zaostrzenia smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia koszerna
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W