Gefilte fisz w szarym sosie

Gefilte fisz w szarym sosie
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiel w maszynce filety z ryb oraz 1 cebulę i marchewki. Dodaj pokruszoną drobno jak na knedle macę w ilości 1/3 ilości ryby. Dodaj żółtka i przypraw solą i pieprzem. Ubij białko na sztywną pianę i wymieszaj ze zrobioną wcześniej masą. W dłoni uformuj podłużne kluseczki mieszczące się we wnętrzu dłoni i wrzuć je na gotującą się wodę.

Sos szary:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe, dodaj starty chrzan w ilości według indywidualnych upodobań, garść rodzynek, grubo mielony czarny pieprz, cukier, sól i sok z 0,5 cytryny. Do sosu włóż gefilte fisz i pogotuj przez 5-10 minut. Podawaj z ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA