Gefilte fisz w szarym sosie
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 filet z karpia
- 2 jajka
- masa z mąki macowej
- cebula
- 2 marchewki gotowane
- chrzan korzeń lub gotowy bez dodatku mleka
- mleko kokosowe
- garść rodzynek
- mąka
- cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiel w maszynce filety z ryb oraz 1 cebulę i marchewki. Dodaj pokruszoną drobno jak na knedle macę w ilości 1/3 ilości ryby. Dodaj żółtka i przypraw solą i pieprzem. Ubij białko na sztywną pianę i wymieszaj ze zrobioną wcześniej masą. W dłoni uformuj podłużne kluseczki mieszczące się we wnętrzu dłoni i wrzuć je na gotującą się wodę.
Sos szary:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe, dodaj starty chrzan w ilości według indywidualnych upodobań, garść rodzynek, grubo mielony czarny pieprz, cukier, sól i sok z 0,5 cytryny. Do sosu włóż gefilte fisz i pogotuj przez 5-10 minut. Podawaj z ziemniakami.
Sos szary:
W rondlu zagotuj mleko kokosowe, dodaj starty chrzan w ilości według indywidualnych upodobań, garść rodzynek, grubo mielony czarny pieprz, cukier, sól i sok z 0,5 cytryny. Do sosu włóż gefilte fisz i pogotuj przez 5-10 minut. Podawaj z ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W