Tort chałwowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Biszkopt:
- białko z 5 jaj
- 5 żółtek
- 180 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g ciemnego kakao
Krem chałwowy:
- 4 jajka
- 2 kostki masła
- 1,5 szklanki cukru
- 40 dag chałwy
Dodatkowo:
- czarna herbata do nasączenia biszkoptu
- czarny sezam
- pokruszone orzechy włoskie do dekoracji
- konfitura wiśniowa do przełożenia tortu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia spodów. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj do ubitych białek pojedynczo żółtka. Cały czas miksuj.
Wymieszaj i przesiej wszystkie sypkie składniki. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i kakao. Suche składniki połącz z masą z ubitych białek i żółtek. Ciasto dokładnie i delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w temperaturze 160 - 170º C przez 30 -35 minut.
Przygotuj krem. Jajka z cukrem podbij w kąpieli wodnej i przelej do miksera.
Do ubitych jajek dodawaj stopniowo masło i całość ubijaj do uzyskania puszystego kremu.
Chałwę pokrusz i podgrzej w mikrofali. Następnie dodaj ją do puszystego kremu i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotowy krem wstaw do lodówki na 10 minut dzięki temu lepiej będzie się smarował.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszy biszkoptowy blat nasącz herbatą i likierem kawowym. Nałóż porcję kremu i delikatnie go rozsmaruj.
Następnie nałóż porcję konfitury i ułóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz biszkopt herbatą i likierem.
Na wierzch nałóż pozostałą część kremu i rozprowadź po torcie. Na końcu delikatnie za pomocą packi cukierniczej nałóż krem na boki.
Wierzch tortu obsyp czarnym sezamem. Ułóż wiśnie. Boki udekoruj pokruszonymi kawałkami orzechów.
Wymieszaj i przesiej wszystkie sypkie składniki. Mąkę, skrobię ziemniaczaną i kakao. Suche składniki połącz z masą z ubitych białek i żółtek. Ciasto dokładnie i delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz w temperaturze 160 - 170º C przez 30 -35 minut.
Przygotuj krem. Jajka z cukrem podbij w kąpieli wodnej i przelej do miksera.
Do ubitych jajek dodawaj stopniowo masło i całość ubijaj do uzyskania puszystego kremu.
Chałwę pokrusz i podgrzej w mikrofali. Następnie dodaj ją do puszystego kremu i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotowy krem wstaw do lodówki na 10 minut dzięki temu lepiej będzie się smarował.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Pierwszy biszkoptowy blat nasącz herbatą i likierem kawowym. Nałóż porcję kremu i delikatnie go rozsmaruj.
Następnie nałóż porcję konfitury i ułóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz biszkopt herbatą i likierem.
Na wierzch nałóż pozostałą część kremu i rozprowadź po torcie. Na końcu delikatnie za pomocą packi cukierniczej nałóż krem na boki.
Wierzch tortu obsyp czarnym sezamem. Ułóż wiśnie. Boki udekoruj pokruszonymi kawałkami orzechów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W