Wędzone kotleciki jagnięce ze smażonym pak choi i sosem koniakowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 5-6 kotletów jagnięcych z kostką
- marynata:
- kolendra
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 50 ml koniaku
- łyżka musztardy
- wędzarnia:
- bambusowy koszyk
- folia aluminiowa
- wok
- składniki do wędzenia:
- 0,5 szkl. ryżu
- 0,5 szkl. cukru
- gałązka rozmarynu
- 2 garści siana
- sos koniakowy:
- 100 ml demi glace
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 szkl. koniaku
- majeranek
- 0,5 szkl. bulionu wołowego
- rozmaryn
- pietruszka natka
- pieprz
- łyżka masła
- smażony pak choi:
- 2 kapusty pak choi
- ząbek czosnku
- zielona papryczka chilli
- czerwona papryczka chilli
- 50 ml oleju kokosowego
- łyżka sezamu
- pomarańcza
- limonka
- 2 szt. anchois
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kotleciki jagnięce natrzyj solą, pieprzem, kolendrą i musztardą. Polej koniakiem i odstaw na chwilę.
Przygotuj wędzarnię. Do woka włóż folię aluminiową. Następnie wsyp ryż i cukier. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i sianko. Na woku umieść koszyk bambusowy i włóż do niego kotleciki. Wędź na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kotleciki będą miękkie.
Przygotuj sos koniakowy. Pokrojony czosnek i cebulę wrzuć do rondla i podsmaż bez tłuszczu. Wsyp cukier i zaczekaj, aż się skarmelizuje. Dolej koniak, odczekaj chwilę, aż wyparuje alkohol. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Następnie zmiksuj go na jednolitą masę. Do zmiksowanego sosu dodaj zimne masło.
Idealnym dodatkiem do jagnięciny będzie smaożna kapusta pak choi. Pokrój kapustę, czosnek i papryczki.
Do woka wlej olej kokosowy i zacznij od smażenia twardych łodyg kapusty, wraz z papryczkami i czosnkiem.
Dopraw sezamem, sokiem z pomarańczy i limonki.Dodaj anchois i resztę kapusty. Całość smaż do momentu, aż się przyrumieni.
Uwędzone kotleciki podawaj z sosem i smażoną kapustą pak choi. Smacznego!
Przygotuj wędzarnię. Do woka włóż folię aluminiową. Następnie wsyp ryż i cukier. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i sianko. Na woku umieść koszyk bambusowy i włóż do niego kotleciki. Wędź na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kotleciki będą miękkie.
Przygotuj sos koniakowy. Pokrojony czosnek i cebulę wrzuć do rondla i podsmaż bez tłuszczu. Wsyp cukier i zaczekaj, aż się skarmelizuje. Dolej koniak, odczekaj chwilę, aż wyparuje alkohol. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Następnie zmiksuj go na jednolitą masę. Do zmiksowanego sosu dodaj zimne masło.
Idealnym dodatkiem do jagnięciny będzie smaożna kapusta pak choi. Pokrój kapustę, czosnek i papryczki.
Do woka wlej olej kokosowy i zacznij od smażenia twardych łodyg kapusty, wraz z papryczkami i czosnkiem.
Dopraw sezamem, sokiem z pomarańczy i limonki.Dodaj anchois i resztę kapusty. Całość smaż do momentu, aż się przyrumieni.
Uwędzone kotleciki podawaj z sosem i smażoną kapustą pak choi. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W