Pikantna zupa na jagnięcinie z nowalijkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 300-400 g jagnięciny
- 3 młode marchewki
- por
- 2 młode pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 6 młodych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka kardamonu
- 2 goździki
- chlust oliwy
- woda
- Smażony kalafior:
- różyczki kalafiora
- mąka pszenna
- woda
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- olej do smażenia
- Maślane jajko sadzone:
- 2 jajka
- olej
- masło
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokrój na małe kawałki, ziemniaki na plasterki.
Do rozgrzanego garnka włóż mięso i kawałki warzyw. Dolej oliwę. Dodaj przyprawy i wodę.
Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W misce połącz mąkę, wodę i przyprawy. Ciasto musi być gęste. Obtocz w nim różyczki kalafiora i smaż je na głębokim oleju.
Świetnym uzupełnieniem do dania będzie maślane sadzone jajko.
Na patelnię wlej dużą ilość oleju i dodaj kawałek masła. Wbij jajka i cały czas z wierzchu polewaj je olejem. Jajka dopraw solą, pieprzem i świeżym posiekanym szczypiorkiem.
Zupę podawaj ze smażonymi różyczkami kalafiora i sadzonym jajem. Smacznego!
Do rozgrzanego garnka włóż mięso i kawałki warzyw. Dolej oliwę. Dodaj przyprawy i wodę.
Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W misce połącz mąkę, wodę i przyprawy. Ciasto musi być gęste. Obtocz w nim różyczki kalafiora i smaż je na głębokim oleju.
Świetnym uzupełnieniem do dania będzie maślane sadzone jajko.
Na patelnię wlej dużą ilość oleju i dodaj kawałek masła. Wbij jajka i cały czas z wierzchu polewaj je olejem. Jajka dopraw solą, pieprzem i świeżym posiekanym szczypiorkiem.
Zupę podawaj ze smażonymi różyczkami kalafiora i sadzonym jajem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W