Stek z warzywami

Stek z warzywami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • sól morska i grubo mielony czarny pieprz
  • aïoli
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ziemniaki, bataty i pasternak rozłożyć do osobnych naczyń. Polać roztopionym masłem. Posypać parmezanem, tymiankiem, solą i pieprzem. Starannie wymieszać zawartość. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z warzyw uformować po dwa płaskie stosy. Zapiekać w piekarniku 20-25 minut na złoty kolor. W tym czasie przyrządzić wołowinę. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać na dużym ogniu. Zrumienić wołowinę po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 4 minuty na stek krwisty, 7-8 minut na średnio wysmażony. Przekroić mięso na pół. Obłożyć pieczonymi warzywami. Podawać z aïoli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA