Śnieżne kule
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Karmel:
- 200 g drobnego cukru
- 50 ml wody
Beza:
- 6 białek
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 500 ml mleka
Sos:
- 500 ml mleka (albo 250 ml mleka i 250 ml śmietany)
- pół laski wanilii
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacząć od sosu - żółtka ubić z 1/3 cukru, zagotować mleko z resztą cukru i wanilią. Gorące mleko wlewać do żółtek ciągle mieszając. Podgrzać do 80°C, nie gotować. Powinna powstać gęsta masa. Przecedzić i przelać do miseczek.
Zagotować 500 ml mleka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Formować bezy i kłaść je do gorącego mleka.
Z cukru i wody zrobić karmel.
Zaparzone bezy położyć na sosie i udekorować karmelem.
Zagotować 500 ml mleka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Formować bezy i kłaść je do gorącego mleka.
Z cukru i wody zrobić karmel.
Zaparzone bezy położyć na sosie i udekorować karmelem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W