Tort dulce de leche

Tort dulche de leche
Oceń przepis:
129 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 11)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Biszkopt Jaconde:
  • 4 jajka
  • 150 g mąki migdałowej
  • 120 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • białka z 3 jaj
  • 25 g cukru kryształu
Dulce de leche:
  • 500 g cukru kryształu
  • 500 g śmietany 34%
  • 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
Mus czekoladowy:
  • 500 g czekolady 60%
  • 750 g śmietany 34%
Gąbka czekoladowa:
  • 70 g cukru kryształu
  • 80 g wody
  • 50 g ciemnej czekolady 65% w kawałkach)
  • 200 g jaj
  • 60 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. W mikserze ubij mąkę migdałową, mąkę cukier i jajka. Do ciasta dodaj rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
Pianę z białek dodawaj do ciasta w dwóch etapach. Pierwszą porcję piany z białek dodaj do ciasta i bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą porcję piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak, żeby ciasto było bardzo puszyste. Ciasto wyłóż na tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 -15 minut.
Przygotuj masę dulche de leche. Na patelni skarmelizuj cukier. Zalej go podgrzaną śmietaną i mlekiem. Masę dokładnie wymieszaj i redukuj do uzyskania odpowiedniej gęstości. Masę wylej na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj mus czekoladowy. Do miski wsyp małe kawałki mlecznej czekolady i zalej je odrobiną gorącej śmietanki. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuśći. Następnie ubij pozostałą śmietanę, ale nie do końca. Zostaw ją lekko półpłynną dzięki temu mus będzie miał jedwabistą strukturę. Do rozpuszczonej czekolady dodawaj porcjami podbitą śmietanę i delikatnie mieszaj.
Przygotuj gąbkę czekoladową. Wodę zagotuj z cukrem. Zalej czekoladę i zblenduj. Dodaj resztę składników i zblenduj ponownie. Przelej do syfonu (0,5 l). Odpiecz w jednorazowych kubeczkach, w mikrofali ok. 60 sek. Dno kubeczków delikatnie podziuraw. Kubeczki napełnij do połowy wysokości.
Złóż tort. Na upieczony biszkopt nałóż masę dulce de leche i konfiturę z rokietnika. Następnie wylej mus czekoladowy. Tort wstaw do lodówki na 2 godziny tak, żeby stężał.
Po wyjęciu z lodówki tort przełóż na kratkę i wykończ go polewą czekoladową. Za pomocą małego nożyka wytnij gąbkę czekoladową z papierowego kubka i udekoruj nią boki tortu. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA