Mocno czekoladowe ciasteczka

Mocno czekoladowe ciasteczka
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 175 g masła
  • 20 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestudzenia.

W dzieży miksera ucieramy miękkie masło z przesianym cukrem pudrem i szczyptą soli (dostawka typu liść). Masa musi mocno pojaśnieć, nabrać puszystości i mieć konsystencję ubitej kremówki. Następnie powoli, cienką strużką wlewamy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając.

Gdy masa stanie się gładka i jednolita, przesiewamy do miski mąkę z kakao, całość możemy wymieszać łopatką lub hakiem.

Miękkie i delikatne ciasto przekładamy na folię spożywczą, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie partiami rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm, najlepiej przez folię spożywczą. Wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów chłodzimy, najlepiej ok. 30 minut i prosto z lodówki wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu są bardzo miękkie, należy je przestudzić i delikatnie ściągnąć z blaszki i wystudzić na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Porady Mariety:

  • Uważamy, by nie wlać zbyt gorącej czekolady, powinna się wystudzić, ale nie stężeć!
  • Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego warto je rozwałkowywać w małych porcjach najlepiej przez folię spożywczą lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, można je delikatnie podsypać mąką pszenną lub ziemniaczaną.
  • W zależności od grubości i wielkości pieczemy ok. 10-12 minut, pilnujemy żeby się nie spaliły, są ciemne i można tego nie zauważyć; pierwszą partię potraktujcie jako test dla swojego piekarnika.
  • Upieczone ciastka przechowujemy do 7 dni, surowe w lodówce do 3 dni, a surowe w zamrażarce do 2 miesięcy.
  • Ciastka ściągamy z blaszki bardzo delikatnie, bo są niebywale kruche.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA