Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g fety
- 300 g twarożku
- 40 g miałkiego cukru
- drobno otarta skórka z 1 średniej cytryny
- 130 ml tłustej śmietany
- 90 g świeżych jeżyn (lub rozmrożonych, jeśli przygotowujemy danie poza sezonem)
- 2 łyżki oliwy, do skropienia
Kruszonka:
- 100 g blanszowanych migdałów, grubo pokrojonych
- 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50 g mąki razowej
- 25 g zwykłej mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
- ¼ łyżeczki soli
Kompot z wiśni:
- 600 g mrożonych wiśni bez pestek, rozmrożonych
- 90 g cukru pudru
- 4 anyże gwiazdkowate w całości
- 4 paski skórki z pomarańczy
- 4 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau lub Grand Marnier)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łopatką rozetrzeć fetę na gładką masę. Połączyć z twarożkiem, cukrem i skórkę z cytryny. Śmietanę ubić w osobnej misce. Połowę bitej śmietany wymieszać z masą serową. Dodać drugą połowę. Nie mieszać zbyt dokładnie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc. Masa może stać w lodówce do 3 dni.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Migdały, oba gatunki mąki i cukier wsypać do dużej miski. Palcami rozetrzeć z masłem, do uzyskania konsystencji okruchów. Domieszać cukier, sezam i sól. Wysypać na blachę do pieczenia. Piec przez około 12 minut na złoty kolor.
Wiśnie, cukier, anyż gwiazdkowaty i skórkę pomarańczy przełożyć do średniego rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować od 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wlać likier pomarańczowy i gotować jeszcze przez 2 minuty. Sos stygnąc, zgęstnieje.
Gdy cukier wiśniowy ostygnie do temperatury pokojowej, można podawać deser. Na jedną porcję nałożyć na talerz dużą łyżkę sernika, posypać kruszonką, dodać dużo kompotu, kruszonki, świeżych jeżyn i na koniec skropić oliwą.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Migdały, oba gatunki mąki i cukier wsypać do dużej miski. Palcami rozetrzeć z masłem, do uzyskania konsystencji okruchów. Domieszać cukier, sezam i sól. Wysypać na blachę do pieczenia. Piec przez około 12 minut na złoty kolor.
Wiśnie, cukier, anyż gwiazdkowaty i skórkę pomarańczy przełożyć do średniego rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować od 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wlać likier pomarańczowy i gotować jeszcze przez 2 minuty. Sos stygnąc, zgęstnieje.
Gdy cukier wiśniowy ostygnie do temperatury pokojowej, można podawać deser. Na jedną porcję nałożyć na talerz dużą łyżkę sernika, posypać kruszonką, dodać dużo kompotu, kruszonki, świeżych jeżyn i na koniec skropić oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W