Majorkańska paella Martina Clunesa
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
- 6 dużych krewetek tygrysich w pancerzykach
- 1,2 l bulionu drobiowego
- szczypta szafranu
- 300 g karkówki wieprzowej
- 3 duże udka z kurczaka – bez skóry i bez kości
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki
- oliwa
- 1 czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łodyżki selera
- 6 raków
- 6 dojrzałych pomidorów
- 400 g ryżu na paellę
- pęczek natki pietruszki
- 200 g oczyszczonych omułków
- 200 g tuszek kalmarów, przekrojonych i delikatnie ponacinanych w skośną kratkę
- 200 g karczochów ze słoika
- 150 g strączków groszku śnieżnego lub bardzo młodego cukrowego
- oliwa extra vergine
- 2-3 cebule
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Krewetki obierz z pancerzyków, nakrój wzdłuż, rozłóż i usuń przewód pokarmowy. Główki i pancerzyki umieść w rondlu. Zalej bulionem, wsyp szczyptę szafranu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Karkówkę, udka i piersi pokrój w 3-cm kostkę, wymieszaj z papryką, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Na dużej patelni z nie[przywierającą powłoką rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż karkówkę i mięso kurczaka przez 10-15 minut, na złoto, po czym przełóż na talerz.
Obierz i pokrój drobno cebulę, czosnek i seler, wyłóż na tłuszcz ze smażenia mięsa, przesmaż przez 10-15 minut, by warzywa się zeszkliły. Włóż z powrotem mięso.
W czasie, gdy warzywa się smażą, włóż do bulionu raki i gotuj przez 4 minuty, po czym wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przekrój wzdłuż na pół.
Pomidory natnij u spodu na krzyż, zanurz w bulionie na 30 sekund, obierz ze skórki i usuń pestki, a następnie pokrój miąższ na spore kawałki.
Na patelnię wsyp ryż i podsmaż przez kilka minut, po czym wlewaj chochelką przez sitko 1 l bulionu. Włóż pomidory, podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając – ryż powinien być niemal ugotowany.
Posiekaj natkę pietruszki. Przygotowane krewetki, omułki, kalmary i raki umieść w misce wraz osączonymi karczochami, większością natki i groszkiem (możesz strączki pokroić na kawałki). Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp porządną szczyptą soli i pieprzu. Powtykaj w ryż krewetki, omułki, kalmary, raki, karczochy i groszek, podgrzewaj przez 10 minut. Podawaj posypane resztą natki, z cząstkami cytryny do skropienia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź