Majorkańska paella Martina Clunesa

Majorkańska paella Martina Clunesa
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska

Składniki:

  • 6 dużych krewetek tygrysich w pancerzykach
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • szczypta szafranu
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 3 duże udka z kurczaka – bez skóry i bez kości
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki
  • oliwa
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łodyżki selera
  • 6 raków
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 400 g ryżu na paellę
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g oczyszczonych omułków
  • 200 g tuszek kalmarów, przekrojonych i delikatnie ponacinanych w skośną kratkę
  • 200 g karczochów ze słoika
  • 150 g strączków groszku śnieżnego lub bardzo młodego cukrowego
  • oliwa extra vergine
  • 2-3 cebule

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Krewetki obierz z pancerzyków, nakrój wzdłuż, rozłóż i usuń przewód pokarmowy. Główki i pancerzyki umieść w rondlu. Zalej bulionem, wsyp szczyptę szafranu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Karkówkę, udka i piersi pokrój w 3-cm kostkę, wymieszaj z papryką, szczyptą soli morskiej i pieprzu. Na dużej patelni z nie[przywierającą powłoką rozgrzej łyżkę oliwy, obsmaż karkówkę i mięso kurczaka przez 10-15 minut, na złoto, po czym przełóż na talerz.

Obierz i pokrój drobno cebulę, czosnek i seler, wyłóż na tłuszcz ze smażenia mięsa, przesmaż przez 10-15 minut, by warzywa się zeszkliły. Włóż z powrotem mięso.

W czasie, gdy warzywa się smażą, włóż do bulionu raki i gotuj przez 4 minuty, po czym wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przekrój wzdłuż na pół.

Pomidory natnij u spodu na krzyż, zanurz w bulionie na 30 sekund, obierz ze skórki i usuń pestki, a następnie pokrój miąższ na spore kawałki.

Na patelnię wsyp ryż i podsmaż przez kilka minut, po czym wlewaj chochelką przez sitko 1 l bulionu. Włóż pomidory, podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając – ryż powinien być niemal ugotowany.

Posiekaj natkę pietruszki. Przygotowane krewetki, omułki, kalmary i raki umieść w misce wraz osączonymi karczochami, większością natki i groszkiem (możesz strączki pokroić na kawałki). Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp porządną szczyptą soli i pieprzu. Powtykaj w ryż krewetki, omułki, kalmary, raki, karczochy i groszek, podgrzewaj przez 10 minut. Podawaj posypane resztą natki, z cząstkami cytryny do skropienia.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA