Kiełbasa zapiekana z ziemniakami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- 4 średnie cebule (w sumie około 450 g)
- przekrojone w poprzek na pół
- 12 małych młodych ziemniaków (w sumie około 450 g) obranych lub nie obranych (do wyboru)
- około 16 nie obranych ząbków czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 6 włoskich kiełbasek (około 450 g)
- 3 pikantne i 3 łagodne
- 450 g polskiej kiełbasy pokrojonej na 4 kawałki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Na blasze do pieczenia położyć duży arkusz grubej folii aluminiowej. Połową arkusza przykryć dno blachy. Reszta powinna zwisać na zewnątrz. Na folię wlać oliwę. Połówki cebul obtoczyć w oliwie. Równomiernie rozłożyć ziemniaki i czosnek. Posypać solą. Między warzywami umieścić kiełbasę. Na wierzch wrzucić rozmaryn. Składniki powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Przykryć je drugą połową folii. Zagiąć na brzegach, aby powstało szczelne zamknięcie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W