Kiełbasa zapiekana z ziemniakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- 4 średnie cebule (w sumie około 450 g)
- przekrojone w poprzek na pół
- 12 małych młodych ziemniaków (w sumie około 450 g) obranych lub nie obranych (do wyboru)
- około 16 nie obranych ząbków czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 6 włoskich kiełbasek (około 450 g)
- 3 pikantne i 3 łagodne
- 450 g polskiej kiełbasy pokrojonej na 4 kawałki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Na blasze do pieczenia położyć duży arkusz grubej folii aluminiowej. Połową arkusza przykryć dno blachy. Reszta powinna zwisać na zewnątrz. Na folię wlać oliwę. Połówki cebul obtoczyć w oliwie. Równomiernie rozłożyć ziemniaki i czosnek. Posypać solą. Między warzywami umieścić kiełbasę. Na wierzch wrzucić rozmaryn. Składniki powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Przykryć je drugą połową folii. Zagiąć na brzegach, aby powstało szczelne zamknięcie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia międzynarodowa
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W