Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 kg boćwiny (łodygi pokroić w centymetrowe kawałki, liście posiekać)
- 1 duża, posiekana cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 filiżanka rodzynek
- pół filiżanki orzeszków piniowych
- pół filiżanki fety
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- pół filiżanki natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- paczka ciasta filo
- 100 g stopionego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło w kostce stopić. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać imbir i łodygi boćwiny. Smażyć 5 minut, aż zmiękną. Dodać liście i znów smażyć przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, rodzynki, orzeszki piniowe i wymieszać. Wlać śmietanę, dołożyć jajka i ser. Wymieszać.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ciasta. Natłuścić ją stopionym masłem i wyłożyć nadzienie. Przykryć natłuszczonymi płatami ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ciasta. Natłuścić ją stopionym masłem i wyłożyć nadzienie. Przykryć natłuszczonymi płatami ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W