Wołowina w imbirze
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 373 kcal.
Składniki:
-
300 g stek z polędwicy (najlepiej o grubości 1,5 cm)
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka pasty miso
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 kapusty pak choi (250g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odkrój tłuszcz z polędwicy, posiekaj go drobno i połóż na zimnej patelni. Postaw patelnie na średnim ogniu, pokrój imbir w słupki i wrzuć na patelnię.
Odkrój ze steku ścięgna, a następnie pokrój mięso na 3 cm kawałki i wymieszaj z pastą miso. Wyłóż z patelni przysmażony tłuszcz i imbir i odłóż na bok, a w ich miejsce dodaj kawałki steku. Smaż je przez 4 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj miód i łyżkę octu z czerwonego wina. Mieszaj wszystko przez minutę.
W międzyczasie podziel kapusty pak choi na pół i wrzuć na minutę go garnka z wrzątkiem. Następnie ją odsącz i nałóż. Polej stek sokami z patelni i posyp zachowanymi wcześniej chrupiącymi kawałkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź