Rumpstek z chrupiącą cebulą
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 steki z krzyżowej o grubości 2-3 cm
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki masła
Chrupiąca cebula:
- 2 cebule białe
- 1 szklanka maki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 40 ml octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- 1 l oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rumpstek jest to stek z zadniej części tuszy wołowej, a dokładniej z krzyżowej, która jest świetnym elementem na steki. Steki z krzyżowej charakteryzują się zdecydowanie zwartą strukturą w porównaniu do mięśni znajdujących się wzdłuż linii kręgosłupa, takich jak antrykot czy rozbef.
Steki solimy i delikatnie natłuszczamy olejem i smażymy na grubej patelni po 3 min. z każdej strony, dodajemy masło, czosnek przekrojony na pół, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 min. Wyjmujemy na ciepły talerz i o odstawiamy do odpoczynku na 3-4 min.
Cebulę kroimy w plastry 0,5 cm. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wodę mieszamy z octem. Tłuszcz rozgrzewamy do 170 stopni. Cebulę obtaczamy w mące, następnie maczamy w kwaśnej wodzie i kolejny raz w mące, czynność powtarzamy, po czym smażymy plastry na rumiany kolor. Podajemy ze stekiem i ulubionym sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź