Rumpstek z chrupiącą cebulą

Rumpstek z chrupiącą cebulą
Oceń przepis:
112 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 steki z krzyżowej o grubości 2-3 cm
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki masła
Chrupiąca cebula:
  • 2 cebule białe
  • 1 szklanka maki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 40 ml octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 l oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rumpstek jest to stek z zadniej części tuszy wołowej, a dokładniej z krzyżowej, która jest świetnym elementem na steki. Steki z krzyżowej charakteryzują się zdecydowanie zwartą strukturą w porównaniu do mięśni znajdujących się wzdłuż linii kręgosłupa, takich jak antrykot czy rozbef.

 Steki solimy i delikatnie natłuszczamy olejem i smażymy na grubej patelni po 3 min. z każdej strony, dodajemy masło, czosnek przekrojony na pół, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 min. Wyjmujemy na ciepły talerz i o odstawiamy do odpoczynku na 3-4 min.

Cebulę kroimy w plastry 0,5 cm. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wodę mieszamy z octem. Tłuszcz rozgrzewamy do 170 stopni. Cebulę obtaczamy w mące, następnie maczamy w kwaśnej wodzie i kolejny raz w mące, czynność powtarzamy, po czym smażymy plastry na rumiany kolor. Podajemy ze stekiem i ulubionym sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA