Jagnięcina duszona z jesiennymi warzywami pod ciastem francuskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 40 dag jagnięciny najlepiej z łopatki
- 2 średnie białe cebule pokrojone w ósemki
- 2 średnie pory pokrojone na 2 cm kawałki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 papryka czerwona pokrojona kwadraty 1x1 cm
- 1 papryka zielona pokrojona kwadraty 1x1 cm
- 1 papryczka chili lub łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- 2 liście laurowe
- 400 ml jogurtu naturalnego
- ciasto francuskie
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokrój w grubą kostkę i marynuj w jogurcie co najmniej 5h. Po upływie czasu wyjmij mięso i odciśnij z jogurtu (jogurt zostaw). W rondlu na rozgrzanym oleju przesmaż mięso, a pod koniec smażenia dodaj mąkę, chwilę mieszaj i przełóż do miski. W tym samym rondlu przesmaż warzywa i duś około 10 minut. Do warzyw dorzuć mięso, jogurt, pomidory i kolendrę. Kiedy składniki są dokładnie połączone przełóż do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Brytfankę przykryj ciastem francuskim i posmaruj żółtkiem. Piecz około 1h w temperaturze 170 stopni C. Przed podaniem posyp gotowy gulasz kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W