Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi

Kotlet schabowy i sos słodko-kwaśny z liczi
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Kotlety schabowe:
4 kotlety
1 szklanka sosu hoi sin (kupnego, ze słoika)

Liczi na słodko-kwaśno:
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżka ziaren sezamu
1 szklanka świeżych owoców liczi (obranych ze skóry, wypestkowanych i pokrojonych na pół)
2 łyżka ryżowego octu winnego
½ cebuli, posiekanej, zanurzonej na 5 minut w wodzie i osuszonej
¼ łyżeczki oleju sezamowego
sól

Kotlety schabowe:
Na pół godziny włożyć kotlety do marynaty z sosu hoi sin (½ szklanki). Rozgrzać grill. Smażyć kotlety, obracając i polewając pozostałym sosem hoi sin aż do zakończenia smażenia: 15-20 minut.

Liczi na słodko-kwaśno:
Na patelni rozgrzać olej roślinny na dość dużym ogniu. Lekko podsmażyć ziarna sezamu. Dodać liczi i ocet, smażyć przez 30 sekund. Dodać cebulę, wstrząsnąć i smażyć przez kolejne 30 sekund. Wlać olej sezamowy. Doprawić solą.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA