Deser na bazie grillowanych bakłażanów

Deser na bazie bakłażanów
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • sól
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 450 g ricotty lub sera twarogowego francuskiego
  • 80 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 20 g masła
  • garść prażonych i posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza
  • kilka ciasteczek
  • 2 łyżki likieru cointreau lub grand marnier

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany obierz i pokrój na cienkie podłużne plastry nożem lub mandoliną. Posól lekko plastry bakłażana i odstaw na 15 min, aż puszczą sok. Po tym czasieręcznikiem papierowym odsącz każdy plaster.

Zgrilluj plastry z obu stron na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Odsącz plastry po usmażenia. Wymieszaj 4 łyżki cukru z cynamonem i obtocz w nim usmażone plastry bakłażana.

Serek ubij z cukrem. Dodaj likier. Dodaj posiekane migdały, startą skóra z pomarańczy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczy i pokruszone ciasteczka.

Posiekaj drobno gorzką czekoladę i przełóż do miski. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą. Poczekaj parę minut, aż czekolada się roztopi i wymieszaj na gładką masę. Dodaj 20 g masła i ponownie wymieszaj.

W brytfance ułóż warstwę plastrów bakłażana. Następnie ułóż warstwę serka. Polej czekoladą. Ułóż kolejną warstwę bakłażana, kolejną warstwę ricotty i polej czekoladą. Powtórz czynności do wyczerpania składników. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokrój kawałki i serwuj na talerzach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA