Deser na bazie grillowanych bakłażanów
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 bakłażany
- sól
- olej do smażenia
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 450 g ricotty lub sera twarogowego francuskiego
- 80 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 150 ml śmietanki 30%
- 20 g masła
- garść prażonych i posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- kilka ciasteczek
- 2 łyżki likieru cointreau lub grand marnier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany obierz i pokrój na cienkie podłużne plastry nożem lub mandoliną. Posól lekko plastry bakłażana i odstaw na 15 min, aż puszczą sok. Po tym czasieręcznikiem papierowym odsącz każdy plaster.
Zgrilluj plastry z obu stron na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Odsącz plastry po usmażenia. Wymieszaj 4 łyżki cukru z cynamonem i obtocz w nim usmażone plastry bakłażana.
Serek ubij z cukrem. Dodaj likier. Dodaj posiekane migdały, startą skóra z pomarańczy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczy i pokruszone ciasteczka.
Posiekaj drobno gorzką czekoladę i przełóż do miski. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą. Poczekaj parę minut, aż czekolada się roztopi i wymieszaj na gładką masę. Dodaj 20 g masła i ponownie wymieszaj.
W brytfance ułóż warstwę plastrów bakłażana. Następnie ułóż warstwę serka. Polej czekoladą. Ułóż kolejną warstwę bakłażana, kolejną warstwę ricotty i polej czekoladą. Powtórz czynności do wyczerpania składników. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokrój kawałki i serwuj na talerzach.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź