Filet z dorsza w papilotach

Filet z dorsza
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 1 koper włoski
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki greckich oliwek
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
Sałatka:
  • szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oczyszczony filet pokrój na małe kawałki. Fenkuł pokrój nożem lub na mandolinie w cienkie plastry. Pomidorki pokrój na pół. Oliwki lekko zgnieć i wyjmij pestki.

Wytnij prostokątny arkusz papieru do pieczenia o rozmiarze 50 x 40 cm. Pośrodku ułóż kawałki dorsza, dodaj szczyptę soli i pieprzu, kawałek masła, kilka plastrów fenkułu, pomidorki, oliwki i zawiń papier w kształt papilota. Zrób małą dziurkę i wlej 4 łyżki białego wina. Piecz w rozgrzanym piekarnika w 180 stopni przez 12 min.

W tym czasie zrób sałatkę: szalotkę i zioła drobno posiekaj. Wymieszaj ocet z solą i oliwą z

oliwek. Upraż pestki na suchej patelni. Fasolę delikatnie wymieszaj ze składnikami.

Wyciągnij papiloty z piekarnika, przełóż na talerz, otwórz papiloty. Wlej łyżkę oliwy. Serwuj z

cytryną i sałatką z fasoli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA