Filet z dorsza w papilotach
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 koper włoski
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki greckich oliwek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
Sałatka:
- szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- 1 szalotka
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczony filet pokrój na małe kawałki. Fenkuł pokrój nożem lub na mandolinie w cienkie plastry. Pomidorki pokrój na pół. Oliwki lekko zgnieć i wyjmij pestki.
Wytnij prostokątny arkusz papieru do pieczenia o rozmiarze 50 x 40 cm. Pośrodku ułóż kawałki dorsza, dodaj szczyptę soli i pieprzu, kawałek masła, kilka plastrów fenkułu, pomidorki, oliwki i zawiń papier w kształt papilota. Zrób małą dziurkę i wlej 4 łyżki białego wina. Piecz w rozgrzanym piekarnika w 180 stopni przez 12 min.
W tym czasie zrób sałatkę: szalotkę i zioła drobno posiekaj. Wymieszaj ocet z solą i oliwą z
oliwek. Upraż pestki na suchej patelni. Fasolę delikatnie wymieszaj ze składnikami.
Wyciągnij papiloty z piekarnika, przełóż na talerz, otwórz papiloty. Wlej łyżkę oliwy. Serwuj z
cytryną i sałatką z fasoli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź