Smażone buraki z knedlem rybnym i pieczonym żółtkiem
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 małe buraki
- szklanka wody
- łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- olej rzepakowy
200 g różnych ryb, filetów, brzuszków, pokrojonych w kostkę
- cebula, obrana i drobno posiekana
- ząbek czosnku, starty na małym oczku
- 2 łyżki bułki tartej z chałki
- 300 g ziemniaków po obiedzie
- 2 łyżki masła
- 80 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cm startego imbiru
- sok z jednej cytryny
- skórka z cytryny
- 2 łyżki kopru suszonego, rozdrobniony w młynku do kawy
- sól himalajska
- 4 jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka wrzuć do kokilek tak, żeby się nie rozpłynęły, następnie zalej je olejem rzepakowym tak, żeby były całkowicie przykryte.
Żółtka piecz w piekarniku nagrzanym do 55 stopni, przez 60 min.
Buraki zalej wodą, dodaj cukier, ocet jabłkowy oraz szczyptę soli, gotuj buraki, aż staną się miękkie, koniecznie pod przykryciem.
Wodę z buraków podgrzewaj z sokiem z cytryny i imbirem w rondelku, aż będzie miał konsystencję syropu (gdy ostygnie będzie bardziej gęsty).
Ostudzone buraki pokrój w łódeczki.
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj rybę i smaż ok. 2 min.
Ostudzoną rybę wymieszaj z bułką tartą. Z masy ulep 8 kulek.
Ziemniaki połącz z białkami jaj, masłem, mąką pszenną i ziemniaczaną, solą, mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto, odstaw na 20 min.
Z ciasta zrób 8 kulek, spłaszcz, a do środka daj rybny farsz, zawiń i gotuj w gotującej się wodzie przez ok. 12 min.
Buraki przed podaniem podsmaż na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, który został po pieczonych żółtkach. Podsmaż tak, żeby skórka była porządnie zarumieniona.
Buraki podawaj z buriyaki, knedelkiem, żółtkiem i pyłkiem z kopru
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź