Korzenne ciasteczka z karmelem
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki plus do podsypywania
- 75 g kakao
- 1 łyżka zimnego mleka lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder, do oprószenia
Nadzienie karmelowe:
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 laska cynamonu
- 75 ml śmietanki kremówki
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ucieraj masło z cukrem, aż masa zbieleje i zrobi się puszysta.
Do osobnej miski przesiej mąkę i kakao wraz ze szczyptą soli. Dodaj połowę sypkich składników do masy maślanej, wymieszaj mikserem, dodaj drugą połowę i wymieszaj ponownie. Cały czas mieszając wlej mleko lub wodę oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj do całkowitego połączenia składników, przez minutę do dwóch.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, podziel na dwa kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłońmi, formując krążek. Owiń krążki folią spożywczą, włóż do lodówki na pół godziny, by ciasto stężało.
Przygotuj nadzienie karmelowe. Umieść w rondelku cukier, masło, syrop, anyż i cynamon oraz sól, wstaw na mały ogień. Poczekaj, aż masło się rozpuści, po czym zwiększ temperaturę i podgrzewaj przez 3-4 minuty. Wlej śmietankę i wymieszaj – ostrożnie, może pryskać. Podgrzewaj przez kolejne kilka minut, aż powstanie gładka, lśniąca masa.
Wyjmij anyż i cynamon, przelej karmel do miseczki, odstaw do wystygnięcia. Powinien powstać gęsty sos karmelowy, łatwy do rozprowadzenia.
Wyjmij krążki ciasta z lodówki. Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Jeden z kawałków ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 4-5 mm. Wycinaj krążki foremką o średnicy 6,5 cm. Skrawki ciasta rozwałkuj, wytnij kolejne krążki.
Ułóż ciasteczka na jednej z blach. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 12-16 ciasteczek.
Za pomocą małej foremki w kształcie gwiazdki wytnij środki w każdym ciasteczku (wycięte gwiazdki ułóż obok krążków). Wstaw blachę do lodówki, rozwałkuj pozostałą partię ciasta i powykrawaj krążki (bez wycinania gwiazdek pośrodku). Rozłóż ciasteczka na blasze, wstaw do lodówki. Zostaw powykrawane ciasteczka do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C bez termoobiegu, z termoobiegiem - 160° C. Piecz ciasteczka przez 8-10 minut. Po upieczeniu zostaw je na blachach, by stężały, po czym ostrożnie przełóż za pomocą łopatki na drucianą kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu na każdy pełny krążek nałóż na środek nieco karmelu, zostawiając niewielki odstęp od krawędzi, a następnie przykryj krążkiem z wyciętą gwiazdką i lekko uciśnij. Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź