Sandacz na cieście piwnym z sosem tatarskim
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 200 g fileta z sandacza (bez skóry)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 40 ml wódki
- 150-200 ml zimnego jasnego piwa
- sól
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do głębokiego smażenia
sos:
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- sok z cytryny do smaku
- łyżka posiekanych kaparów
- 1 szalotka drobno posiekana
- łyżka posiekanego korniszona
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilka listków estragonu (do smaku)
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sos tatarski - przetrzyj żółtka przez drobne sitko do miski. Dodaj musztardę. Wlej olej cienkim strumieniem cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty majonez. Pod koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny. Dodaj kapary, szalotkę i wszystkie zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
Zrób ciasto - w misce wymieszaj 50 g mąki ryżowej, 100 g mąki pszennej. Wlej wódkę i piwo (piwo wlej już na sam końcu prosto z lodówki, tuż przed smażeniem). Wymieszaj kilka sekund, nie szukaj idealnego gładkiego ciasta, grudki mogą być. Odstaw do lodówki.
Ryba - filet z sandacza podziel na małe fileciki po 50 g. Podgrzej olej do 170 stopni.
Obtocz filety w 50 g mąki ryżowej doprawionej solą i pieprzem. Zanurz w cieście, a następnie w gorącym oleju. Smaż na złoty kolor kilka minut, odwracając regularnie filety. Uwaga - nie smaż więcej niż 2 fileciki na raz, tak aby zachować stałą temperatury oleju. Po tym czasie odsącz na ręczniku papierowym. Od razu dopraw solą (najlepiej płatkami soli). Serwuj z sosem tatarskim i frytkami oraz sałatą z młodych liście sałat (opcjonalnie).
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź