Placek trzech króli
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
TARTA:
2 płaty schłodzonego gotowego ciasta francuskiego gr. 5 mm
rozbełtane jajko do sklejenia brzegów
przesiany cukier puder (lub kilka łyżek dżemu morelowego, podgrzanego do płynności)
NADZIENIE:
70 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
70 g mielonych migdałów
jajko
łyżka ciemnego rumu
pół łyżeczki wanilii
figurka
Przygotowanie:
Przyszykować nadzienie migdałowe: wymieszać masło z cukrem do puszystości. Wmieszać migdały, a potem jajko, rum i wanilię. Ubić widelcem. Zakryć i schłodzić do sztywności, przez co najmniej godzinę.
Przygotować krążki ciasta francuskiego. Ułożyć talerz o śr. 20 cm na schłodzonym cieście i wyciąć kółko, które będzie spodem. W ten sam sposób wyciąć wierzch i rozwałkować go, żeby był odrobinę większy.
Ułożyć schłodzony spód na blasze. Nałożyć nadzienie, pozostawiając 2,5 cm suchego brzegu. Ukryć figurkę w nadzieniu. Posmarować brzeg. Założyć wierzch i skleić brzegi. Ponacinać obwód placka tępą stroną ostrza noża, żeby uszczelnić łączenie. Naciąć środek na krzyż i wyciąć ozdobne spirale. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem, pozostawiając suchy brzeg, żeby ładniej spęczniał. Schłodzić w zamrażarce, aż placek stężeje, przez ok. 20 min.
Rozgrzać piekarnik do 230°. Piec ciasto, aż spęcznieje i stanie się złociste. Oprószyć cukrem pudrem i zeszklić go palnikiem lub pod grillem piekarnika. Glazurę można również uzyskać za pomocą roztopionego dżemu morelowego.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W