Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe
Oceń przepis:
453 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 0,5 miarki cukru
  • 0,33 miarki skrobi kukurydzianej
  • 0,25 miarki mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg puree z dyni
  • 60 ml rumu
  • skórka z pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i wyłożyć papierem otwieraną formę o śr. 23 cm. Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Rozetrzeć skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Wmieszać dynię, rum i skórkę pomarańczową. Ubić białko na sztywną pianę. Wmieszać do masy, żeby ją rozrzedzić, a potem rozmieszać resztę. Przelać masę do formy i piec przez 45 – 60 min.
Lekko ostudzić ciasto, a następnie przesunąć nóż wzdłuż krawędzi formy i ją rozpiąć. Podawać ciepłe (nie za gorące) z ubitą śmietaną cynamonową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA