Tajski czerwony bulion z kurczaka
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 354 kcal.
Składniki:
-
1,6 kg kurczaka w całości
- dynia piżmowa (1,2kg)
- pęczek świeżej kolendry (30g)
- 100 g tajskiej czerwonej pasty curry
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż kurczaka do dużego, głębokiego garnka. Przekrój dynię na pół wzdłuż, a potem pokrój na 3-centymetrowe kawałki, usuwając pestki. Posiekaj łodygi z kolendry i dodaj do garnka razem z dynią, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Dolej litr wody. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez godzinę i 20 minut.
Przy użyciu szczypiec przełóż kurczaka na półmisek. Zbierz tłuszcz z powierzchni zupy i polej nim kurczaka, a następnie posyp połową liści kolendry. Serwuj z dwoma widelcami, aby łatwiej dzielić mięso na stole. Użyj tłuczka do ziemniaków, żeby rozgnieść dynię i zagęścić konsystencję zupy. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem, a następnie rozdziel na 6 miseczek i posyp pozostałą kolendrą. Podziel i dodaj kurczaka.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź