Pieczony kurczak w szałwii
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
Składniki:
- kurczak
- butelka białego wytrawnego wina
- sól
- świeże oregano
- świeża szałwia
Puree z pieczonych warzyw:
- 4 pasternaki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- oliwa
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka natrzyj solą, posiekanym oregano i szałwią. Przełóż do naczynia. Zalej winem i wstaw do lodówki na dobę.
Zamarynowanego kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował. Mięso piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka będzie purée z pieczonych warzyw. Pasternaki pokrój na kawałki i przełóż do brytfanki. Dodaj kawałki cebuli, czosnek i pokrojoną papryczkę. Warzywa skrop oliwą i octem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości.
Upieczone warzywa zmiksuj na purée i dopraw solą. Smacznego!
Zamarynowanego kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował. Mięso piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka będzie purée z pieczonych warzyw. Pasternaki pokrój na kawałki i przełóż do brytfanki. Dodaj kawałki cebuli, czosnek i pokrojoną papryczkę. Warzywa skrop oliwą i octem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości.
Upieczone warzywa zmiksuj na purée i dopraw solą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W