Grillowane filety z kurczaka podane z chłodnikiem i truskawkami
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Chłodnik:
- ½ arbuza
- ½ melona
- 2 avocado
- 1 pęczek rzodkiewek
- 5-6 ogórków gruntowych
- 1 cytryna
- świeża kolendra
- 500 g pomidorków koktajlowych
- papryczka ostra świeża
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz, cukier
- ocet jabłkowy
- sok z cytryny
Kurczak:
- 3 filety kurczaka
- 300 ml białego wina
- sól
- pieprz biały
- tymianek świeży
- ok 20 zielonych szparagów
- 10 plastrów kumpiaka podlaskiego
- chałka drożdżowa
- masło klarowane
- otarta skórka z cytryny
Deser:
- 600 g dużych truskawek
- 500 ml jogurtu greckiego
- sękacz lub chałka drożdżowa lub ciasto drożdżowe
- kostki lodu
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
- kwiaty drobnych róż
- kwiaty stokrotki
- świeża mięta
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chłodnik: ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki lub ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny i przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos. Pozostałego arbuza rwiemy na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado, melon kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, dla ostrości dodajemy trochę drobno krojonej świeżej, ostrej papryczki, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą.
Filety z kurczaka oczyszczamy, marynujemy w soli, białym pieprzu i winie białym z dodatkiem tymianku. Szaragi marynujemy w oleju z dodatkiem soli, pieprzu, skórki z cytryny. Owijamy kumpiakiem po 2 sztuki i grillujemy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka zamarynowanego nacinamy do środka, wkładamy zgrillowane szparagi w szynce. Grillujemy do momentu, aż będzie złoty, chrupiący. Chałkę kroimy w kromki, smarujemy masłem klarowanym i opiekamy na grillu.
Truskawki grillujemy 1-2 min z każdej strony. Jogurt miksujemy z kostkami lodu i konfiturą z róży. Sękacz, chałkę lub też zwykłe ciasto drożdżowe smarujemy masłem klarowanym i grillujemy. Na grillowanym cieście wykładamy jogurt, posypujemy truskawkami, płatkami róż, stokrotek, miętą i cukrem pudrem.
Grillowanego kurczaka serwujemy z chłodnikiem, a na deser podajemy truskawki z sękaczem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź