Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grilla
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek
- Składniki ratatouille:
- 0,5 cukinii
- 0,5 bakłażana
- po 0,5 szt. trzech kolorów papryk
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 świeże pomidory
- 120 g pomidorów bez skóry (konserwowych)
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- Składniki kuskusu:
- 0,5 szklanki kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- świeża zielona pietruszka
- świeża mięta
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę wołową oczyścić, pokroić w medaliony, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym tymiankiem, a następnie wstawić do lodówki. Podczas marynowania mięsa mamy czas na przygotowanie pozostałych składników do dania.
Przygotowanie ratatouille:
Świeże pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory bez skóry drobno pokroić.
Jarzyny umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone cukinie, bakłażana, papryki i smażyć przez 5 minut, a następnie dodać pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami i dusić całość przez około 5 minut.
Przygotowanie kuskusu:
Kuskus przesypać do miski, dodać soli, zamieszać, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zieloną pietruszkę i miętę drobno posiekać. Cytrynę wymasować i wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek dać czosnek i podsmażyć, a następnie dodać gotowy kuskus, posiekaną pietruszkę oraz miętę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przez cały czas mieszając.
Gotowy kuskus przełożyć na talerz.
Medaliony wołowe usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać z ratatouille i kuskusem udekorowane świeżymi ziołami.
Przygotowanie ratatouille:
Świeże pomidory obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory bez skóry drobno pokroić.
Jarzyny umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone cukinie, bakłażana, papryki i smażyć przez 5 minut, a następnie dodać pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi ziołami i dusić całość przez około 5 minut.
Przygotowanie kuskusu:
Kuskus przesypać do miski, dodać soli, zamieszać, a następnie zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zieloną pietruszkę i miętę drobno posiekać. Cytrynę wymasować i wycisnąć sok. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek dać czosnek i podsmażyć, a następnie dodać gotowy kuskus, posiekaną pietruszkę oraz miętę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przez cały czas mieszając.
Gotowy kuskus przełożyć na talerz.
Medaliony wołowe usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek i podawać z ratatouille i kuskusem udekorowane świeżymi ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W