Kotlety cielęce z majonezem z czosnku niedźwiedziego
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g kotletów cielęcych z kostką
- 2 gałązki tymianku cytrynowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno lub oliwy extra vergine
- sok z jednej cytryny
Pikle z rzepki i rzodkiewek
- 1 rzepka
- 8 rzodkiewek
- 100 ml napoju z kwiatów czarnego bzu
- 50 ml białego octu winnego
- 50 ml wody
Majonez z czosnku niedźwiedziego
- 100 g liści czosnku niedźwiedziego
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki wody
- 2 żółtka
Do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Liście czosnku niedźwiedziego pokroić z grubsza i obsmażyć na łyżce oleju, aż zmiękną. Wyłożyć do miski, zmiksować na gładko. Dodać wodę i żółtka, posolić. Miksować, wlewając cienką strużką olej lub oliwę. W razie potrzeby wlać odrobinę wody, jeśli majonez jest za gęsty.
Rzepkę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy. Wymieszać w misce napój z kwiatów czarnego bzu z octem i wodą, włożyć plasterki rzepki i rzodkiewek. Marynować przez 10-15 minut.
Mięso natrzeć oliwą lub olejem oraz solą i posiekanymi listkami tymianku cytrynowego. Smażyć na rozgrzanej patelni, często obracając. Usmażone kotlety posypać grubo mielonym pieprzem i odstawić przed podaniem na 10 minut. Z soków, które wyciekną z mięsa przygotować sos do polania – wymieszać z olejem lub oliwą i sokiem z cytryny. Podawać kotlety polane sosem, z gotowanymi młodymi ziemniakami, piklami z rzepki i rzodkiewek oraz majonezem. Przybrać kwiatami gorczycy oraz listkami koperku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź