Kotlety cielęce z majonezem z czosnku niedźwiedziego

Kotlety cielęce z majonezem z czosnku niedźwiedziego
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g kotletów cielęcych z kostką
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno lub oliwy extra vergine
  • sok z jednej cytryny
Pikle z rzepki i rzodkiewek
  • 1 rzepka
  • 8 rzodkiewek
  • 100 ml napoju z kwiatów czarnego bzu
  • 50 ml białego octu winnego
  • 50 ml wody
Majonez z czosnku niedźwiedziego
  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
Do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Liście czosnku niedźwiedziego pokroić z grubsza i obsmażyć na łyżce oleju, aż zmiękną. Wyłożyć do miski, zmiksować na gładko. Dodać wodę i żółtka, posolić. Miksować, wlewając cienką strużką olej lub oliwę. W razie potrzeby wlać odrobinę wody, jeśli majonez jest za gęsty.
Rzepkę i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy. Wymieszać w misce napój z kwiatów czarnego bzu z octem i wodą, włożyć plasterki rzepki i rzodkiewek. Marynować przez 10-15 minut.
Mięso natrzeć oliwą lub olejem oraz solą i posiekanymi listkami tymianku cytrynowego. Smażyć na rozgrzanej patelni, często obracając. Usmażone kotlety posypać grubo mielonym pieprzem i odstawić przed podaniem na 10 minut. Z soków, które wyciekną z mięsa przygotować sos do polania – wymieszać z olejem lub oliwą i sokiem z cytryny. Podawać kotlety polane sosem, z gotowanymi młodymi ziemniakami, piklami z rzepki i rzodkiewek oraz majonezem. Przybrać kwiatami gorczycy oraz listkami koperku.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA