Marchewkowy gravlax
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 duże marchewki / 500 g
- olej
- 1 łyżeczka wędzonej soli
- 2 łyżki wrzątku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki kolendry
- ½ łyżeczki octu winnego lub ryżowego
pęczek koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchew zobierkować przy pomocy obieraczki, przełożyć do dużej formy i delikatnie skropić olejem. Piec przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przygotować składniki marynaty. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać pozostałe składniki i odstawić.
Upieczoną marchew przełożyć do plastikowego pudełka, wlać marynatę i delikatnie, ale dokładnie natrzeć. Odłożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
Po tym czasie podawać jak gravlaxa, czyli na półmisku z koprem i cytryną, w bajglu z hummusem, lub na pumperniklu z sosem musztardowym.
W międzyczasie przygotować składniki marynaty. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać pozostałe składniki i odstawić.
Upieczoną marchew przełożyć do plastikowego pudełka, wlać marynatę i delikatnie, ale dokładnie natrzeć. Odłożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
Po tym czasie podawać jak gravlaxa, czyli na półmisku z koprem i cytryną, w bajglu z hummusem, lub na pumperniklu z sosem musztardowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W