Burgery z indyka z pampuchami, sosem owocowym i sałatą rzymską
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
Składniki:
- Ciasto na pampuchy:
- 400 g mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Burgery:
- 400 g udźca z indyka
- 200 g filetu z indyka
- 100 g masła klarowanego
- 120 g sera dojrzewającego
- 2 cebule
- masło klarowane
- 150 ml rosołu drobiowego
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- przyprawa curry
Sos owocowy:
- 2 pomarańcze
- żurawina (do mięs)
- konfitura z czarnej porzeczki
- chrzan
- ostra musztarda
- sałata rzymska mini
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i wlewamy do miski. Do mleka dodajemy drożdże z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Kiedy rozczyn podrośnie, przekładamy go do misy miksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na porcje. Podrośnięte po raz kolejny wykładamy na gazę naciągniętą na garnku, w którym gotuje się woda.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym. Masło wraz z przesmażoną cebulą miksujemy i dodajemy do mięsa z indyka. Dodajemy tarty ser dojrzewający. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy curry, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dla uzyskania jeszcze większej soczystości naszych burgerów do masy mięsnej dodajemy rosół drobiowy lub wodę mineralną niegazowaną. Wyrabiamy na masę.
Mięso dzielimy na słuszne porcje, każdą formujemy na kształt burgera i wysmażamy, najlepiej na pergaminie i niedużej ilości masła.
Robimy sos owocowy. Z całej pomarańczy ścieramy skórkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy gesty syrop. Owoce żurawiny łączymy z konfiturą z porzeczki, dodajemy syrop pomarańczowy, chrzan oraz musztardę.
Sałatę przekrawamy na połówki i smażymy na rozgrzanym maśle kilka sekund.
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym. Masło wraz z przesmażoną cebulą miksujemy i dodajemy do mięsa z indyka. Dodajemy tarty ser dojrzewający. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy curry, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dla uzyskania jeszcze większej soczystości naszych burgerów do masy mięsnej dodajemy rosół drobiowy lub wodę mineralną niegazowaną. Wyrabiamy na masę.
Mięso dzielimy na słuszne porcje, każdą formujemy na kształt burgera i wysmażamy, najlepiej na pergaminie i niedużej ilości masła.
Robimy sos owocowy. Z całej pomarańczy ścieramy skórkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy gesty syrop. Owoce żurawiny łączymy z konfiturą z porzeczki, dodajemy syrop pomarańczowy, chrzan oraz musztardę.
Sałatę przekrawamy na połówki i smażymy na rozgrzanym maśle kilka sekund.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W