Burgery z indyka z pampuchami, sosem owocowym i sałatą rzymską

Burgery z indyka z pampuchami i sosem owocowym
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka

Składniki:

Burgery:
  • 400 g udźca z indyka
  • 200 g filetu z indyka
  • 100 g masła klarowanego
  • 120 g sera dojrzewającego
  • 2 cebule
  • masło klarowane
  • 150 ml rosołu drobiowego
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa curry
Sos owocowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i wlewamy do miski. Do mleka dodajemy drożdże z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Kiedy rozczyn podrośnie, przekładamy go do misy miksera, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na porcje. Podrośnięte po raz kolejny wykładamy na gazę naciągniętą na garnku, w którym gotuje się woda.

Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym. Masło wraz z przesmażoną cebulą miksujemy i dodajemy do mięsa z indyka. Dodajemy tarty ser dojrzewający. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy curry, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dla uzyskania jeszcze większej soczystości naszych burgerów do masy mięsnej dodajemy rosół drobiowy lub wodę mineralną niegazowaną. Wyrabiamy na masę.

Mięso dzielimy na słuszne porcje, każdą formujemy na kształt burgera i wysmażamy, najlepiej na pergaminie i niedużej ilości masła.

Robimy sos owocowy. Z całej pomarańczy ścieramy skórkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy gesty syrop. Owoce żurawiny łączymy z konfiturą z porzeczki, dodajemy syrop pomarańczowy, chrzan oraz musztardę.
Sałatę przekrawamy na połówki i smażymy na rozgrzanym maśle kilka sekund.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA