Placki z kaszy gryczanej, podane z sałatą na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 duże garście startego parmezanu
- czerwona cebula
- 2 białka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- ciepła sałata:
- pok-choy
- 1/4 kopru włoskiego
- musztardowiec
- 3 małe cykorie
- czosnek
- 2 papryczki peperoni
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- pieprz
- odrobina soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Parmezan i czerwoną cebulę zetrzyj na tarce. Białka ubij ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodaj startą cebulę i ser. Kaszę połącz z pianą z białek, cebulą i parmezanem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw sporą ilością pieprzu i soli. Do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Placki smaż krótko na oleju. Ułóż je na blaszce, skrop je olejem z orzechów laskowych i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.
Kapustę pok-choy, liście musztardowca, koper włoski,cykorie, peperoni i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa smaż na małej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Warzywa cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj sos sojowy, biały ocet winny, cukier. Sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Placki smaż krótko na oleju. Ułóż je na blaszce, skrop je olejem z orzechów laskowych i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.
Kapustę pok-choy, liście musztardowca, koper włoski,cykorie, peperoni i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa smaż na małej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Warzywa cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj sos sojowy, biały ocet winny, cukier. Sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W