Chakalaka

Chakalaka
Oceń przepis:
489 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mała chili
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory obrane ze skórki
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 puszka fasoli białej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ½ łyżeczki cukru lub płaska łyżeczka miodu
  • ½ pęczka kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.

Rozgrzewamy oliwę w szerokim, sporym rondlu, wrzucamy na nią cebulę i starty na tarce imbir. Całość przesmażamy ok. 4 minut, aż cebula zacznie robić się szklista. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną chili, przyprawę curry. Przesmażamy krótko razem, aż zacznie pachnieć.

Dodajemy marchew, brokuły i paprykę. Dorzucamy pokrojone w kostkę, obrane pomidory, przykrywamy całość i gotujemy ok. 12-14 minut. Doprawiamy całość cukrem, solą i pieprzem i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA