Chakalaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 1 mała chili
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 3 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory obrane ze skórki
- kilka różyczek brokułu
- 1 puszka fasoli białej
- sól
- pieprz
- oliwa
- ½ łyżeczki cukru lub płaska łyżeczka miodu
- ½ pęczka kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy oliwę w szerokim, sporym rondlu, wrzucamy na nią cebulę i starty na tarce imbir. Całość przesmażamy ok. 4 minut, aż cebula zacznie robić się szklista. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną chili, przyprawę curry. Przesmażamy krótko razem, aż zacznie pachnieć.
Dodajemy marchew, brokuły i paprykę. Dorzucamy pokrojone w kostkę, obrane pomidory, przykrywamy całość i gotujemy ok. 12-14 minut. Doprawiamy całość cukrem, solą i pieprzem i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W