Cebulowe babeczki z salsą z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki
Składniki:
- ciasto na babeczki:
- 250 g cebuli
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka listków tymianku
- sól, pieprz
- salsa z mango:
- czerwona cebula
- mango
- 2 pieczone zielone papryczki peperoni
- kolendra
- sok z limonki
- sól, pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebule zmiksuj w malakserze, dodaj zmielone orzechy, mąkę i 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj posiekany tymianek i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Formy do mufinek nasmaruj masłem i wlej do nich masę. Piecz w 220 stopniach przez 20 minut. Mango obierz i drobno posiekaj, dodaj kolendrę, cukier, sok z limonki i posiekaną w kostkę cebulę. Paprykę nabij na widelec i opal na palniku aż będzie lekko spalona. Peperoni posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Salsę najlepiej odstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby się schłodziła a smaki dokładnie się połączyły.
Salsę podawaj obok gotowej babeczki.
Dodaj posiekany tymianek i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Formy do mufinek nasmaruj masłem i wlej do nich masę. Piecz w 220 stopniach przez 20 minut. Mango obierz i drobno posiekaj, dodaj kolendrę, cukier, sok z limonki i posiekaną w kostkę cebulę. Paprykę nabij na widelec i opal na palniku aż będzie lekko spalona. Peperoni posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Salsę najlepiej odstaw do lodówki na minimum 30 minut, żeby się schłodziła a smaki dokładnie się połączyły.
Salsę podawaj obok gotowej babeczki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W