Flamenquin z ziemniakami grillowanymi i pikantna salsa z pomidorów i czerwonej cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 plastry szynki długo dojrzewającej
- ser owczy Manchego pokrojony w słupki (4 kawałki)
- kilka ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
- szczypta wędzonej papryki
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 cebula czerwona drobno pokrojona
- szczypta płatków chilli
- 1 łyżka hiszpańskiego octu Jerez
- oliwa z oliwek
- olej ryżowy do głębokiego smażenia
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj salsę – wymieszaj pomidory, cebulę, ostra papryczkę chilli, ocet, oliwę z oliwek i dopraw solą.
Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.
Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W