Ziemniaki à la boulangère
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:3 łyżki masła
łyżka oliwy
4 cebule pokrojone w plasterki
kilogram ziemniaków w cienkich talarkach
500 ml bulionu wołowego
sól, pieprz i tymianek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Roztopić połowę masła z oliwą na patelni i zrumienić cebulę, przez ok. 15 minut. Rozłożyć połowę cebuli na dnie brytfanny. Na niej ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Położyć kolejną warstwę cebuli i ostatnią ziemniaków, polać bulionem. Zakryć folią i zapiekać, aż płyn się wchłonie, przez 2 – 3 godziny. Jeśli chcemy, żeby wierzch był chrupki, należy zdjąć folię na ostatnią godzinę.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W