Zapiekanka grecka z kurczakiem, bakłażanem i beszamelem

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 500 g mięsa z pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu
- 2 duże bakłażany
- 4 podgotowane ziemniaki
- 1 duża biała cebula
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 150 g startego twardego sera
- odrobina cynamonu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
- kilka łyżek oliwy
- cytryna
Beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150 g sera feta
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry, smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach C.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy poszarpane mięso z kurczaka z wczorajszego obiadu (obojętne jakie to części kurczaka będą) oraz cynamon i paprykę. Po chwili dolewamy pomidory z zalewą. Całość redukujemy, a na końcu doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie odrobiną cytryny.
Następnie robimy beszamel. W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Do zasmażki małym strumieniem dolewamy mleko, ciągle mieszając. Beszamel mieszamy dopóki nie zgęstnieje, aby nie przywarł od spodu. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę plastrów ziemniaków, które posypujemy twardym serem. Na nich układamy warstwę mięsnego sosu. Następnie warstwa bakłażana i reszta sosu. Całość przykrywamy pozostałym bakłażanem, beszamelem i resztą sera. Zapiekankę zapiekam przez 30 minut w 190 stopniach C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź