Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • ½ op. mrożonych brokułów lub 1 mały świeży
  • 8 plastrów szynki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki śmietany 30-36%
  • masło i bułka tarta do obsypania formy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku.
Szynkę kroimy w paski, czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej paski szynki, na koniec dodajemy czosnek i krótko razem przesmażamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy w niej różyczki brokułu, pomidorki przekrojone na pół, obsypujemy podprażoną szynką i drobno pokrojoną bazylią.
W osobnym naczyniu łączymy jaja z mlekiem i śmietaną, doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy dokładnie i oblewamy warzywa w formie.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA