Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- ½ op. mrożonych brokułów lub 1 mały świeży
- 8 plastrów szynki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 jaja
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki śmietany 30-36%
- masło i bułka tarta do obsypania formy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- świeża bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku.
Szynkę kroimy w paski, czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej paski szynki, na koniec dodajemy czosnek i krótko razem przesmażamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy w niej różyczki brokułu, pomidorki przekrojone na pół, obsypujemy podprażoną szynką i drobno pokrojoną bazylią.
W osobnym naczyniu łączymy jaja z mlekiem i śmietaną, doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy dokładnie i oblewamy warzywa w formie.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut.
Szynkę kroimy w paski, czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej paski szynki, na koniec dodajemy czosnek i krótko razem przesmażamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy w niej różyczki brokułu, pomidorki przekrojone na pół, obsypujemy podprażoną szynką i drobno pokrojoną bazylią.
W osobnym naczyniu łączymy jaja z mlekiem i śmietaną, doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy dokładnie i oblewamy warzywa w formie.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W