Koszyczki z lasagne z polędwiczką wieprzową i grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
Składniki:
- makaron lasagne Barilla (16 płatów)
- polędwiczka wieprzowa
- tymianek świeży
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
- 2 łyżki masła
- starty ser żółty
- oliwa
- sól
- pieprz
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
- Beszamel:
- ok. 400 ml mleka
- 1 łyżka masła
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przesmażamy krótko, ok. 2 minut z każdej strony, polędwiczkę, dosypując cały marynowany pieprz i na koniec listki tymianku. Ściągamy z patelni i odkładamy.
Przygotowujemy beszamel. Podgrzewamy mleko z listkiem laurowym, a na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy na nie mąkę, przesmażamy krótko na lekko złoty kolor, na koniec porcjami dolewamy ciepłe mleko ciągle mieszając najlepiej mieszadłem ze sprężynką, żeby nie powstały grudki, doprawiamy startą gałką muszkatołową. Namoczone przez noc grzyby kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w kostkę.
Na maśle przesmażamy cebulę i jak lekko zmięknie dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 4-5 minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, jak się zacznie gotować partiami gotujemy makaron lasagne. Wkładamy po jednym blacie, obgotowujemy ok. 2 minut i wyciągamy, wkładając od razu do miski z wodą, żeby się nie sklejały między sobą.
Formę do muffinek smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą. Układamy 1-2 blaty makaronu u formujemy miseczkę, do środka wkładamy polędwiczkę, grzyby i podlewamy całość sosem beszamelowym, wierzch obsypujemy startym serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na ok. 10-15 minut, aż całość się podpiecze, ładnie zarumieni z góry. Podajemy gorące z lekką sałatką.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przesmażamy krótko, ok. 2 minut z każdej strony, polędwiczkę, dosypując cały marynowany pieprz i na koniec listki tymianku. Ściągamy z patelni i odkładamy.
Przygotowujemy beszamel. Podgrzewamy mleko z listkiem laurowym, a na osobnej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy na nie mąkę, przesmażamy krótko na lekko złoty kolor, na koniec porcjami dolewamy ciepłe mleko ciągle mieszając najlepiej mieszadłem ze sprężynką, żeby nie powstały grudki, doprawiamy startą gałką muszkatołową. Namoczone przez noc grzyby kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w kostkę.
Na maśle przesmażamy cebulę i jak lekko zmięknie dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 4-5 minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, jak się zacznie gotować partiami gotujemy makaron lasagne. Wkładamy po jednym blacie, obgotowujemy ok. 2 minut i wyciągamy, wkładając od razu do miski z wodą, żeby się nie sklejały między sobą.
Formę do muffinek smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą. Układamy 1-2 blaty makaronu u formujemy miseczkę, do środka wkładamy polędwiczkę, grzyby i podlewamy całość sosem beszamelowym, wierzch obsypujemy startym serem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na ok. 10-15 minut, aż całość się podpiecze, ładnie zarumieni z góry. Podajemy gorące z lekką sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W