Tortille kukurydziane z kaczą piersią i salsą kukurydzianą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
Składniki:
- Salsa
- ½ puszki kukurydzy
- 2 pomidory np. malinówki
- 1 chili
- 2 plastry ananasa
- oliwa
- ½ pęczka kolendry
- ½ czerwonej cebuli
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- Kaczka
- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- Tortilla
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- ok. 200 ml gorącej wody (+ dodatkowo kilka łyżek wody, może być zimna)
- sól
- sałata rzymska do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś kaczki nacinamy od strony skóry.
W miseczce mieszamy kolendrę, kurkumę, imbir, sól i pierz oraz 1 łyżkę oliwy. Nacieramy mięso i odkładamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki do zamarynowania.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi skórą do dołu. Smażmy, aż będzie rumiana i przekładamy na drugą stronę. Po ok. 5-7 minutach zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy całość i dusimy ok. 7 minut, żeby doszła w środku, ale nie wyschła. Ściągamy z patelni, żeby odpoczęła.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i miksujemy blenderem na sos, doprawiamy połową soku z limonki, solą i pieprzem.
W misce mieszamy kukurydzę, drobno poszatkowaną chili, kolendrę, drobno pokrojonego ananasa, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i doprawiamy sola i pieprzem.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i zalewamy całość wrzątkiem (na początku nie wlewamy całej wody, robimy to stopniowo). Mieszamy całość widelcem, a następnie zagniatamy. Robimy to tak długo, aż masa będzie zwarta, gładka i zacznie odchodzić do dłoni. Przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na porcje i z każdej formujemy kule wielkości dużego orzecha włoskiego, przykrywamy je folią, żeby nie wyschły. Następnie za pomocą foli spożywczej rozwałkowujemy na cienkie placki.
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy placki przez około minutę z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Ściągamy i przykrywamy drugim talerzem, żeby nie stygły i nie wysychały.
Kaczkę kroimy w plasterki, tortille wkładamy do miseczek, polewamy 1 łyżką sosu pomidorowego, układamy plastry kaczki, plastry sałaty, salsę kukurydzianą i skrapiamy dodatkową porcją sosu pomidorowego.
W miseczce mieszamy kolendrę, kurkumę, imbir, sól i pierz oraz 1 łyżkę oliwy. Nacieramy mięso i odkładamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki do zamarynowania.
Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi skórą do dołu. Smażmy, aż będzie rumiana i przekładamy na drugą stronę. Po ok. 5-7 minutach zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy całość i dusimy ok. 7 minut, żeby doszła w środku, ale nie wyschła. Ściągamy z patelni, żeby odpoczęła.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i miksujemy blenderem na sos, doprawiamy połową soku z limonki, solą i pieprzem.
W misce mieszamy kukurydzę, drobno poszatkowaną chili, kolendrę, drobno pokrojonego ananasa, cebulą pokrojoną w drobną kostkę, skrapiamy oliwą i doprawiamy sola i pieprzem.
Do wysokiej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i zalewamy całość wrzątkiem (na początku nie wlewamy całej wody, robimy to stopniowo). Mieszamy całość widelcem, a następnie zagniatamy. Robimy to tak długo, aż masa będzie zwarta, gładka i zacznie odchodzić do dłoni. Przykrywamy całość folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na porcje i z każdej formujemy kule wielkości dużego orzecha włoskiego, przykrywamy je folią, żeby nie wyschły. Następnie za pomocą foli spożywczej rozwałkowujemy na cienkie placki.
Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu smażymy placki przez około minutę z każdej strony, aż będą lekko rumiane. Ściągamy i przykrywamy drugim talerzem, żeby nie stygły i nie wysychały.
Kaczkę kroimy w plasterki, tortille wkładamy do miseczek, polewamy 1 łyżką sosu pomidorowego, układamy plastry kaczki, plastry sałaty, salsę kukurydzianą i skrapiamy dodatkową porcją sosu pomidorowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W