Piersi kapłona w sosie tymiankowym z makaronem szpinakowym (Bartolini)

Piersi kapłona w sosie tymiankowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kapłonów lub kur ekologicznych
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sos tymiankowy:

  • ząbek czosnku
  • skórka z jednej cytryny
  • garść listków tymianku
  • 70 ml Martini Bianco
  • 70 ml Martini extra dry
  • łyżka świeżego masła
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie łyżeczka soku z cytryny

Makaron:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety z piersi wysusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła. Usmaż piersi z obu stron na złoty kolor. Przełóż do ciepłego (60-80 stopni C) piekarnika polane połową tłuszczu ze smażenia, przykryte folią aluminiową. Na reszcie tłuszczu przesmaż posiekany ząbek czosnku. Kiedy się zeszkli dodaj otartą skórkę z cytryny i listki tymianku. Zalej dwoma rodzajami Martini. Kiedy sos się połączy dodaj łyżkę świeżego masła. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron szpinakowy. W tym czasie pokrój szynkę w paski. Pomidorki pokrój na połówki. Umyj i osusz szpinak. Posiekaj czosnek. W sporym rondlu usmaż na oliwie paski szynki, dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj z gorącym makaronem i odrobiną wody, w której się gotował. Na końcu dodaj listki szpinaku i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Pokrój w poprzek na grube plastry. Ułóż na dużym półmisku ogrzanym w piekarniku wieniec z makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Po środku wylej połowę sosu tymiankowego, ułóż na nim kawałki mięsa i polej resztą sosu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA