Piersi kapłona w sosie tymiankowym z makaronem szpinakowym (Bartolini)
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kapłonów lub kur ekologicznych
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sos tymiankowy:
- ząbek czosnku
- skórka z jednej cytryny
- garść listków tymianku
- 70 ml Martini Bianco
- 70 ml Martini extra dry
- łyżka świeżego masła
- sól
- pieprz
- ewentualnie łyżeczka soku z cytryny
Makaron:
- 400 g makaronu szpinakowego
- 2 łyżki oliwy
- 100 g świeżych listków młodego szpinaku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g szynki parmeńskiej
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z piersi wysusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła. Usmaż piersi z obu stron na złoty kolor. Przełóż do ciepłego (60-80 stopni C) piekarnika polane połową tłuszczu ze smażenia, przykryte folią aluminiową. Na reszcie tłuszczu przesmaż posiekany ząbek czosnku. Kiedy się zeszkli dodaj otartą skórkę z cytryny i listki tymianku. Zalej dwoma rodzajami Martini. Kiedy sos się połączy dodaj łyżkę świeżego masła. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron szpinakowy. W tym czasie pokrój szynkę w paski. Pomidorki pokrój na połówki. Umyj i osusz szpinak. Posiekaj czosnek. W sporym rondlu usmaż na oliwie paski szynki, dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 5 minut. Na koniec dodaj masło i wymieszaj z gorącym makaronem i odrobiną wody, w której się gotował. Na końcu dodaj listki szpinaku i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Pokrój w poprzek na grube plastry. Ułóż na dużym półmisku ogrzanym w piekarniku wieniec z makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Po środku wylej połowę sosu tymiankowego, ułóż na nim kawałki mięsa i polej resztą sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W