Sałata ze smażonymi krewetkami i sosem z wasabi
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
Składnik główny
- 2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee
Wkładka
- 10 dużych różowych, obranych krewetek
- olej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- posiekany korzeń imbiru 1,5 cm
- 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
Dodatki
- nać kolendry
- kiełki różne
Sos
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
- sól, cukier do smaku
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować, sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą papryczkę, zamieszać. Kiedy olej mocno zapachnie wrzucić krewetki, zamieszać. Zmniejszyć ogień. Smażyć krótko, tylko tyle, by krewetki ogrzały się w aromatyzowanym oleju. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Ułożyć na indywidualnych talerzach, na każdą porcję położyć kilka usmażonych krewetek, ewentualnie skropić pachnącym olejem z patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W