Malezyjskie curry z selera

Malezyjskie curry z selera
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Pasta curry:
olej kokosowy
do podania: kolendra, limonka, czarny pieprz z moździerza (grubo i świeżo rozkruszony), świeże chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od zalania ryżu wodą i odstawienia na chwilę, żeby się namoczył.
Seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporą ilość oleju kokosowego, na gorący olej dodać seler i smażyć do momentu, aż będzie rumiany, przez jakieś 8 - 10 minut.
Ryż odcedzić, zalać 1,5 szklanki wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem.
W międzyczasie zrobić pastę curry.
Kiedy seler będzie rumiany wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Na dno garnka z pozostałym tłuszczem dodać pastę curry i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Na małej patelni podprażyć anyż, kardamon i cynamon. Dodać je do garnka razem z kaffirem, wlać mleko kokosowe, ponownie dodać seler, przykryć i gotować 5 - 8 minut. Na koniec doprawić do smaku większą ilością sosu sojowego w razie potrzeby, podawać skropione limonką ze świeżą kolendrą, czarny pieprzem i chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA