Malezyjskie curry z selera
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
Pasta curry:
- 2 trawy cytrynowe
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ¼ łyżeczki zmielonej kolendry
- kawałek kurkumy
- ostra papryczka
- szczypta soli
- szczypta cukru
olej kokosowy
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 laska cynamonu
- 2 łupiny kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 liście kaffiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
do podania: kolendra, limonka, czarny pieprz z moździerza (grubo i świeżo rozkruszony), świeże chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od zalania ryżu wodą i odstawienia na chwilę, żeby się namoczył.
Seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporą ilość oleju kokosowego, na gorący olej dodać seler i smażyć do momentu, aż będzie rumiany, przez jakieś 8 - 10 minut.
Ryż odcedzić, zalać 1,5 szklanki wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem.
W międzyczasie zrobić pastę curry.
Kiedy seler będzie rumiany wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Na dno garnka z pozostałym tłuszczem dodać pastę curry i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Na małej patelni podprażyć anyż, kardamon i cynamon. Dodać je do garnka razem z kaffirem, wlać mleko kokosowe, ponownie dodać seler, przykryć i gotować 5 - 8 minut. Na koniec doprawić do smaku większą ilością sosu sojowego w razie potrzeby, podawać skropione limonką ze świeżą kolendrą, czarny pieprzem i chili.
Seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać sporą ilość oleju kokosowego, na gorący olej dodać seler i smażyć do momentu, aż będzie rumiany, przez jakieś 8 - 10 minut.
Ryż odcedzić, zalać 1,5 szklanki wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem.
W międzyczasie zrobić pastę curry.
Kiedy seler będzie rumiany wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Na dno garnka z pozostałym tłuszczem dodać pastę curry i smażyć przez 3 - 4 minut do czasu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Na małej patelni podprażyć anyż, kardamon i cynamon. Dodać je do garnka razem z kaffirem, wlać mleko kokosowe, ponownie dodać seler, przykryć i gotować 5 - 8 minut. Na koniec doprawić do smaku większą ilością sosu sojowego w razie potrzeby, podawać skropione limonką ze świeżą kolendrą, czarny pieprzem i chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W