Kiritanpo z glazurą z miso

Kiritanpo z glazurą z miso
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
Glazura miso:
  • 100 g białego lub brązowego miso
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka białego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż wypłucz i przełóż do ciężkiego rondla. Wlej tyle wody, aby sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Zagotuj bez przykrycia na dużym ogniu, aż poziom wody zrówna się z ryżem, a z jego środka zacznie uciekać para. Przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez 12 minut. Potem zdejmij garnek z ognia i poczekaj 5 minut. Ryż przełóż do miski lub moździerza i lekko utrzyj.

Wymieszaj sól z wodą, aż się rozpuści. Zmocz dłonie w osolonej wodzie i uformuj jeszcze ciepły ryż wokół patyczków, mocno go ściskając.

Wymieszaj dokładnie składniki na glazurę miso.

Ułóż patyczki z ryżem na grillu i co jakiś czas je przekręcaj, aż zrobią się brązowe. Możesz też usmażyć kiritanpo na patelni lub włożyć pod grill. Posmaruj ryż glazurą miso i grilluj dalej, aż się upiecze i zrobi aromatyczna.

Uwaga:
W Japonii stopień utarcia ryżu określa się terminem, który znaczy „na wpół zabity”. Zbyt mocne utarcie sprawi, że kiritanpo będzie miało ciastowatą konsystencję i odpadnie od patyczka.
Solona woda jest także używana do zapobiegania odpadnięciu ryżu od patyczka. Doprawia ryż i zapewnia mu chrupiący wierzch.

Kiritanpo jest gotowe, gdy para wydostanie się z podstawy ryżowej rurki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA