Kiritanpo z glazurą z miso
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 3 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Glazura miso:
- 100 g białego lub brązowego miso
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka białego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż wypłucz i przełóż do ciężkiego rondla. Wlej tyle wody, aby sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Zagotuj bez przykrycia na dużym ogniu, aż poziom wody zrówna się z ryżem, a z jego środka zacznie uciekać para. Przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez 12 minut. Potem zdejmij garnek z ognia i poczekaj 5 minut. Ryż przełóż do miski lub moździerza i lekko utrzyj.
Wymieszaj sól z wodą, aż się rozpuści. Zmocz dłonie w osolonej wodzie i uformuj jeszcze ciepły ryż wokół patyczków, mocno go ściskając.
Wymieszaj dokładnie składniki na glazurę miso.
Ułóż patyczki z ryżem na grillu i co jakiś czas je przekręcaj, aż zrobią się brązowe. Możesz też usmażyć kiritanpo na patelni lub włożyć pod grill. Posmaruj ryż glazurą miso i grilluj dalej, aż się upiecze i zrobi aromatyczna.
Uwaga:
W Japonii stopień utarcia ryżu określa się terminem, który znaczy „na wpół zabity”. Zbyt mocne utarcie sprawi, że kiritanpo będzie miało ciastowatą konsystencję i odpadnie od patyczka.
Solona woda jest także używana do zapobiegania odpadnięciu ryżu od patyczka. Doprawia ryż i zapewnia mu chrupiący wierzch.
Kiritanpo jest gotowe, gdy para wydostanie się z podstawy ryżowej rurki.
Wymieszaj sól z wodą, aż się rozpuści. Zmocz dłonie w osolonej wodzie i uformuj jeszcze ciepły ryż wokół patyczków, mocno go ściskając.
Wymieszaj dokładnie składniki na glazurę miso.
Ułóż patyczki z ryżem na grillu i co jakiś czas je przekręcaj, aż zrobią się brązowe. Możesz też usmażyć kiritanpo na patelni lub włożyć pod grill. Posmaruj ryż glazurą miso i grilluj dalej, aż się upiecze i zrobi aromatyczna.
Uwaga:
W Japonii stopień utarcia ryżu określa się terminem, który znaczy „na wpół zabity”. Zbyt mocne utarcie sprawi, że kiritanpo będzie miało ciastowatą konsystencję i odpadnie od patyczka.
Solona woda jest także używana do zapobiegania odpadnięciu ryżu od patyczka. Doprawia ryż i zapewnia mu chrupiący wierzch.
Kiritanpo jest gotowe, gdy para wydostanie się z podstawy ryżowej rurki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W